Yoga op de camping met de deugd Vreugde

Alle yogalessen op camping de Kolibrie met de deugd Vreugde, waren erg fijn om te doen. De lessen waren zowel voor volwassenen als voor (groot)ouders/kinderen. Door een deugd aan een yogales te koppelen krijgt voor mij die les nog meer diepgang. Ook omdat ik bij elke deugd passende meditaties, yogahoudingen, affirmaties, handmudra’s (dit zijn handhoudingen), mantra’s en een eindontspanning uitzoek. Dit alles laat de betreffende deugd nog meer tot leven komen. Ik had bewust voor de deugd Vreugde gekozen omdat we dit op vakantie sneller kunnen ervaren.


De deugd VreugdeAan het begin van de yogales lezen we eerst de tekst van de deugdenkaart en delen daarna welke zin(nen) opgevallen zijn. Door dit deelmoment begint de deugd al meer tot leven te komen. We denken misschien bij vreugde dat er iets groots mag gebeuren, maar het zit hem vaak in de kleine dingen. Vreugde is zoveel meer dan een kortdurende reactie of prettige omstandigheid. Een vreugdevol gevoel kan je door moeilijke tijden heen helpen, is een bron van innerlijk geluk en helpt je de dingen met meer humor te bekijken. Het is een diep gevoel van blijdschap waar je hoop en geluk uit kunt putten, dat het leven goed is en je voelt dankbaarheid voor alles wat het leven je biedt. Vreugde geeft je vleugels, zelfs wanneer het moeilijk is!

Neem eens de tijd om te voelen wat jou vreugde geeft? Kom eerst bij jezelf door in stilte te gaan zitten, dan ontstaat er al meer rust. Als we stil zijn is er bij meeste mensen nog wel die voortdurende gedachtestroom. Om die wat tot rust te brengen, gaan we onze in en uitademing tellen. Als je telt is er geen ruimte om te denken. Het kan zijn dat je inademt in 4, 5 of 6 tellen of nog langzamer/sneller en je uitademing hetzelfde of anders is. Dit is voor iedereen anders, ervaar hoe dit bij jou is? Blijf het tellen van je in en uitademing doen zolang dit fijn voelt of laat dit na ongeveer 10 ademhalingen los en voel hoe het stiller is geworden in jou! Als je gedachtestroom tot rust is gekomen, blijf je in stilte zitten en kun je wellicht ervaren wat jou vreugde geeft!

De zin, “Het huidige moment is gevuld met vreugde en plezier, wie oplet zal het merken” van Thich Nhat Hanh, past hier mooi bij!

Voor een verslag van de ouder/kindyoga op de camping, zie Uniek Kinderyoga Kijk op mijn pagina Deugdenyoga voor nog meer informatie. Bij Tarieven voor een speciaal kennismakings tarief!