Dankbaarheid

De deugd Dankbaarheid is mooi om in december het jaar mee af te sluiten, met als ware een terugblik van dankbare momenten zo aan het eind van het jaar.

Tijdens mijn lessen zing ik graag mantra’s. Een mantra kan bestaan uit een of meerdere woorden, die door deze steeds te herhalen niet alleen rust geeft, maar de betekenis daarvan zo ook wordt bekrachtigd. De mantra Dhanyavad Anada is zo passend bij de deugd Dankbaarheid.

DankbaarheidHet woord “Dhanyavad” komt uit het Sanskriet en betekent een diep gemeend dank je wel.
Een dank je wel voor het leven, een dank je wel voor alles wat op ons pad komt.
Vaak denken we dat tegenslagen ons “overkomen.”
Dat lijkt vaak zo, maar als we het vermogen hebben dit “overkomen” te transformeren naar dankbaarheid, dan kunnen we anders kijken naar onze tegenspoed.
De betekenis van Ananda is vreugde, plezier.

Kom zitten in een gemakkelijke zithouding met een rechte rug op een meditatiekussen, of op een mat. Je benen zijn in kleermakerszit of met je knieën gebogen, met je onderbenen op de mat en je voeten naar achteren gebracht. Als dat beide lastig is kun je ook zitten op een stoel, met je voeten stevig op de grond.
Leg je handen zoals het voor jou prettig is, op elkaar in je schoot met je handpalmen naar boven op je benen of juist met je handpalmen op je benen, of leg je beide handen op je hart. Voel wat op dit moment bij je past!
Voel na het zingen met je handen op je hart na, waar je op dit moment dankbaar voor bent!

De mantra is te beluisteren op YouTube Ook op Spotify.

In de laatste maand van dit jaar voel ik veel Dankbaarheid over het mooie veelzijdige aanbod van Uniek Yoga zowel voor volwassenen, maar ook voor kinderen en als ouder om samen met je (klein)kind aan mee te doen bij Uniek Kinderyoga